For 2 år siden ble livet til den aktive alpinisten og golfspilleren, Benedicte Finnema, snudd på hodet. 14. februar 2016 var hun utsatt for en stygg alpinulykke som endte med 18 brudd og knust ben fra låret og ned. Det ble 2 måneder på Ullevål Universitetssykehus, 10 operasjoner og etter hvert 100 dager på rehabiliteringssenter, Skogli på Lillehammer. Etter hver operasjon ble hun sterkere og sterkere, og fikk beskjed om å «glemme» benet, og heller fokusere på resten av kroppen samt styrke den. Hun er forberedt på at benet må amputeres om et par år og inntil det skjer trener hun hver eneste dag enten styrketrening, padling og golf for å komme i så god form som mulig for å kunne møte de neste utfordringene.

Benedictes strategi

«Når livet snur så brutalt, så fort rammer ikke bare dette en selv men også familie, venner og arbeidsgiver. Det aktive livet jeg kjente er borte og veien tilbake har lært meg uendelig mye. Det har vært utrolig tungt og fysisk smertefullt å komme dit jeg er i dag. Å miste noe som har vært selve livet er krevende men min strategi har vært å skape livet etter forutsetningene og ikke begrensningene. I dag har jeg det veldig bra, bra nok. Jeg er heldig som har gode venner, nettverk, mennesker som vil meg vel og familie rundt meg i tillegg har jeg fra naturens side et realt pågangsmot og konkurranseinstinkt. Det har vært og er et godt verktøy som sitter i ryggmargen. Fra april til juli 2016 satt jeg i rullestol og deretter ble det krykker som jeg kastet i april i år. Skinnene gjør at jeg kan gå og bevege meg rundt på korte avstander og for meg er det perfekt med en bane som Nordhaug. Alt på ett sted.»

Benedicte tok VTG kurs i 2007 og før ulykken gikk hun en del runder på baner rundt omkring i Norge, fikk med seg et par turneringer og er nå tilbake som aktiv para-golfspiller. Det er ca. 50 para-golfere i Norge i dag, hvorav 25 er aktive og stort sett lokalisert i Østlandsområdet. Blant aktive para golfere er det kun 3 kvinner hittil. Det er flere i gruppen som har lignende skade som Benedicte og for henne er det nettverk og det å møte andre i samme situasjon som har vært avgjørende for å tørre å gå videre. Men Benedicte savner en fast spiller å trene med til daglig. Hun ble medlem av Nordhaug GK i år, og har begynt et treningsopplegg med head-pro Mark Davies. Han har hjulpet meg med å finne min posisjon, balanse i overkroppen. Har nesten ingen følelse eller muskelstyrke i venstre ben så litt annerledes er posisjonen nå.

Benedicte klassifiserte seg sist uke til å spille EGA Turneringshandicap og hun får bruke Buggy under spill og turneringer. Hun har spilt 2 para turneringer hittil, turneringen som ble avholdt lørdag 23.06.18 var Joakim Marksten Invitational i Drøbak der laget hennes stakk av med seieren.

Nå trener hun intenst til NM som avholdes i august, og neste mål er individuelt spill i EM i 2020. Vi heier på Benedicte og den store drømmen hennes som er å kvalifisere seg til Paralympics OL senere.

Benedicte sier selv at uten satsingen og jobben Norges Golfforbund gjør når det gjelder inkludering og  para golf hadde hun ikke spilt golf i dag. Tanken på golf var fjern etter ulykken. Mål og mestring er viktig for å komme videre, en av nøklene er inkludering, å være del av en gruppe samt å bli «sett». Alt er mulig og golf er for alle sier Benedicte som er storfornøyd med Nordhaug Golfklubb og den positive atmosfæren klubben har.

Historien til Benedicte
-det er viktig å komme tilbake til den aktive tilværelsen, men dette må man klare på egen hånd – både fysisk og psykisk. Utfordringen var å måtte spørre om hjelp og da jeg kom over den barrieren – åpnet det seg mange muligheter. Nettverk er viktig. Mark Davies, headpro